
Soulcenter
draaiboek
Tips, templates en checklists voor een vlotte start
Inhoudsopgave
- arrow_forward Levensverhalen verzamelen
- arrow_forward Families betrekken
- arrow_forward Bewoners leren kennen
- arrow_forward Team lanceren
- arrow_forward Soulcenter een gewoonte maken
- arrow_forward Voorbeeldbestanden
Soulcenter gids
Tips, templates en checklists voor een vlotte start
- arrow_forward Levensverhalen verzamelen
- arrow_forward Families betrekken
- arrow_forward Bewoners leren kennen
- arrow_forward Team lanceren
- arrow_forward Soulcenter een gewoonte maken
- arrow_forward Voorbeeldbestanden
Introductie
Zet de bewoners centraal
Hoe kan personeel een sterkere band opbouw met bewoners?
Veel woonzorgcentra gingen jullie al voor. Samen met hen ontdekten we wat wél en niet werkt om de levensverhalen, interesses en betekenisvolle activiteiten van bewoners te ontdekken.
Volg onze uitgebreide lijst aan tips voor een vlotte start.
- check_box Heldere aanpak om jullie team te organiseren
- check_box Gidsen en sjablonen om vlot van start te gaan
- check_box Digitale tools om de verhalen te verzamelen en ze te ontdekken
Samen maken jullie levensverhalen de kern van persoonsgerichte zorg.
Soulcenter draaiboek
Druk het draaiboek af en download de voorbeeldbestanden onderaan deze pagina
print AfdrukkenTeam lanceren
Geef je team een vliegende start
Motiveer de medewerkers om levensverhalen van bewoners centraal te plaatsen
Start klein met de meest enthousiaste personeelsleden en families
Verandering gaat stap voor stap. Begin dus niet te snel.
Start met maar enkele bewoners, families en personeelsleden. Leer samen hoe het verloopt en evalueer regelmatig.
Dit is jullie team van pioniers. Enthousiastelingen die families motiveren, samen mooie levensverhalen verzamelen, en hiermee heel het team en de bewoners een grote glimlach bezorgen.
Maak met jullie compact team van pioniers een snelle start, en motiveer daarna andere medewerkers met jullie resultaten en ervaringen.
De onderstaande video geeft jullie een snel overzicht van Soulcenter.
volume_up Zet je geluid op
Zoek minstens drie trekkers voor het project
Het is leuker om samen nieuw terrein te verkennen. Je kan met mekaar de aanpak afchecken, regelmatig polsen hoe het gaat, en elkaar gemotiveerd houden.
Het project is er ook stabieler door. Stel dat een trekker jammer genoeg even uitvalt, dan kan het project nog steeds doorgaan. Maak Soulcenter dus een gedeelde verantwoordelijkheid van meerdere teamleden.
De directeur is de eerste trekker. De directeur volgt de vooruitgang op en zorg dat het team voldoende tijd krijgt om in het levensverhaal van bewoners te investeren.
Bepaal soulmates
Wie is verantwoordelijk voor de verhalen van welke bewoner? Koppel een teamlid aan elke bewoner. Een soulmate noemen we dat in Soulcenter. Deze soulmate voegt de bewoner toe in Soulcenter, verzamelt verhalen en betrekt de familie. Deze persoon stelt zijn of haar soulmate ook voor aan de rest van het team.

Betrek zowel paramedici als verzorgend personeel
Levensverhalen zijn doorgaans het domein van ergotherapeuten en animatoren. Dat is zonde. Bewoners hebben namelijk contact met heel veel verschillende teamleden waarmee ze een toffe babbel kunnen hebben.
Betrek vanaf de start bijvoorbeeld ook een kinesist, zorgkundige, of iemand van de onderhoudsploeg. Geef iedereen de kans om de rest van het team te kunnen tonen hoe uniek iedere bewoner is.
Zet Soulcenter op de agenda
Evalueer regelmatig hoe jullie het doen. Teamvergaderingen zijn daar handig voor.
Op jullie Soulcenter startpagina staat een overzicht van wat jullie de voorbije week bereikten. Gebruik deze cijfers op de teamvergadering om jullie vooruitgang en ervaringen te delen met de collega's.
- Van hoeveel bewoners maakten jullie een profiel?
- Hoeveel verhalen voegden jullie toe?
- Hoeveel families startten?
- Hoeveel tijd konden jullie in de levensverhalen steken?
Bespreek kort wat er goed ging, wat minder ging, en hoe jullie verder willen.
Onderstaand voorbeeldbestand helpt jullie erbij. Het is een eenvoudig papieren overzicht van bewoners in de personeelsleden die instaan om hun verhalen te verzamelen.

Prikkel de rest van het team
Toon jullie teamgenoten alvast wat jullie aan het doen zijn. Maak hen beetje bij beetje warm voor het project. De beste manier om dit te doen is door de levensverhalen van bewoners te delen. Print ze. Hang ze op. Of toon ze aan het team tijdens jullie vergaderingen.

Het is makkelijk om verhalen van bewoners af te drukken om ze te delen met collega's.
Afficheer levensverhaal tips
Om je een duwtje in de rug te geven met het verzamelen van verhalen, geven we je graag enkele handige inzichten en tips waarmee je zelf aan de slag kan of waarmee je je team kan ondersteunen en inspireren.
Deze tips zijn beschikbaar in een handige affiche.

Doe een kick-off met je team
Zijn jullie goed gestart? Hebben enkele bewoners een mooi profiel met inspirerende verhalen?
Da's het ideale moment om jullie enthousasme te delen met de rest van het team. Deel de verhalen die jullie verzamelden van bewoners en toon je collega's hoe ook zij aan de slag kunnen met levensverhalen van bewoners. Er is een uitgebreide presentatie waarmee jullie Soulcenter makkelijk kunnen voorstellen.
Levensverhalen verzamelen
Leer de verhalen kennen
Voer leuke babbels om te weten wat er belangrijk is voor iedereen
Durf je eigen levensverhalen te delen
Levensverhalen helpen je om bewoners nog beter te kunnen begrijpen en om ze écht te leren kennen. En dat is omgekeerd ook zo: stel je voor dat ook de bewoners jouw levensverhalen beter zouden kennen? Hoe voelt dat? Met wie zou je welke verhalen delen? Wat zou je niet vertellen? Probeer het zeker eens uit: alleen zo ervaar je echt hoe het voelt om beter gekend en begrepen te worden.
Start op een makkelijke manier met Soulcenter door je eigen levensverhalen eerst te verzamelen. Zo leer je het systeem al kennen nog voor je met bewoners en families aan de slag gaat.
Start met de basisvragen
De levensverhalen van bewoners beperken zich regelmatig tot familiefoto's met de namen van de familieleden. Dat is een logisch resultaat als je start vanuit de foto's die je ter beschikking hebt. Er vallen echter zo veel meer verhalen te ontdekken die een vollediger beeld van een persoon kunnen scheppen.
Om jullie te helpen om de rijkere verhalen te ontdekken zijn acht basisvragen voor een levensverhaal met diepgang.
- arrow_forwardVan waar ben je? Woonde je in de buurt voordat je naar hier verhuisde?
- arrow_forwardWat was je beroep? Waarom heb je daar voor gekozen?
- arrow_forwardWelke hobby's en interesses had je vroeger? Heb je deze nu nog?
- arrow_forwardWaar ben je goed in? Welke talenten heb je?
- arrow_forwardHoe blijf je graag actief?
- arrow_forwardWat is belangrijk voor je?
- arrow_forwardWat betekent een goed leven voor je, nu je hier woont?
- arrow_forwardIedereen kent goede en slechte periodes in hun leven. Wat was de beste periode in jouw leven? Wat de slechtste?
Klanten van Soulcenter hebben papieren inspiratiekaarten voor alle vragen, die helpen om op een ongedwongen manier een gesprek te structureren en sturen.
Volg de vier stappen
Soulcenter biedt je een eenvoudig stappenplan om bewoners te leren kennen en familie te betrekken. Volg deze vier stappen en alle bijhorende hulpmiddelen om vliegensvlug een rijk zicht te krijgen op wat echt belangrijk is voor bewoners.

In de Soulcenter applicatie word je stap per stap begeleid.
Start door eerst de acht basisvragen te stellen aan de bewoner en noteer deze in Soulcenter. Daarna kan je makkelijk interesses bevragen, en van daaruit betekenisvolle activiteiten voor de bewoner ontdekken.
Nodig daarna familie uit om mee beelden te zoeken bij de verhalen, en om deze meer diepgang te geven.
Probeer het op je smartphone
Foto’s scannen hoeft niet moeilijk te zijn. Tegenwoordig gaat dat heel vlot op een smartphone of tablet. Iedereen kan het doen.
Een heel handige mobiele applicatie om te scannen is PhotoScan van Google. Nadat je met de app een foto scant, is die beschikbaar in je media galerij en dus klaar om toe te voegen aan Soulcenter.
In deze video zie je hoe eenvoudig het is.
- We scannen de foto's met de gratis Google PhotoScan applicatie die je op iPhone en Android kan gebruiken.
- Daarna laad je deze foto's met je smartphone op in Soulcenter, en schrijf je de verhalen er bij.
- Voilà!
Verken verhalen verder via thema's en vragen
De acht basisvragen zijn de ideale start om een overzichtelijk beeld te krijgen van wat er voor een bewoner toe doet in het leven. Een leven vat zich echter niet in acht verhalen. Ga verder door (eventueel samen met familie en vrijwilligers) meer vragen te stellen, en zo mooie verhalen te weten te komen.
Er zijn extra vragen per thema in Soulcenter.
Klanten van Soulcenter hebben papieren inspiratiekaarten per thema, die helpen om op een ongedwongen manier een gesprek te structureren en sturen.

Per thema zijn er ook handige invulbladen om notities te maken over de levensverhalen. Later kan je de antwoorden dan invullen in Soulcenter.
Met de antwoorden op de vragen kan je op zoek naar ondersteunende beelden. Dat kan een foto uit de verzameling van de persoon zijn, maar even goed een afbeelding of video van het internet.
Families betrekken
Krijg hulp van bewoners en hun families
Jullie hoeven dit niet alleen te doen. Bewoners vertellen graag over hun leven, en families apprecieren jullie interesse in hun verhalen.
Geef handige bewoners een actieve rol
Zijn er bewoners die vlot met de smartphone of computer zijn? Het bleek in woonzorgcentra al heel fijn voor behendige bewoners om zelf hun verhaal neer te schrijven en hun foto's zelf te digitaliseren.
Op onze Instagram vind je een mooi voorbeeld van bewoner Leon, die in een woonzorgcentrum in Wevelgem woont. Hij helpt nu het team en andere bewoners met het verzamelen van verhalen.
Nodig enthousiaste familieleden uit
Een persoonlijke aanspreking werkt nog het best om familieleden over jullie plan te vertellen. Zijn er familieleden die erg betrokken zijn en regelmatig over de vloer komen? Betrek hen nog meer. Vertel waarom jullie het belangrijk vinden om de levensverhalen van bewoners te leren kennen en dat hun hulp daarbij essentieel is.
Toon hoe makkelijk het is
- check_box Toon hoe makkelijk Soulcenter werkt, bijvoorbeeld aan de hand van het levensverhaal van voorbeeldbewoner Roland.
- check_box Toon hoe jullie de verhalen leren kennen: toon bijvoorbeeld de geprinte verhalen van een andere bewoner.
Nodig de familie uit
- check_box Vraag de toestemming om alvast een profiel aan te maken voor de bewoner. Doe het eventueel direct samen.
- check_box Nodig familieleden uit via email in Soulcenter
Is het familielid niet zo goed met computers en internet? Dan kan je ook een papieren flyer over Soulcenter meegeven.
Stel Soulcenter voor op een familieavond
Introduceer Soulcenter direct aan een heleboel familieleden.
Vraag op voorhand alvast aan de families om een smartphone of tablet en enkele familiefoto's mee te nemen. Zo kunnen ze direct al ondervinden hoe eenvoudig het is.
Introductie
- check_box Vertel hen waarom jullie het belangrijk vinden om levensverhalen te verzamelen.
- check_box Vertel hoe jullie aan de slag zullen gaan met de levensverhalen. Als basis voor reminiscentie activiteiten? Om op te hangen in de kamers? Om op te nemen in dossiers?
Demonstratie
- check_box Indien jullie al verhalen verzamelden van bewoners en deze mogen delen, toon dan enkele.
- check_box Print de verhalen van een bewoner als voorbeeld.
- check_box Toon de families hoe makkelijk het is om een foto te digitaliseren en deze met een verhaal in Soulcenter op te laden.
Zelf aan de slag
Zijn er families met een smartphone in de zaal? Ga alvast met hen aan de slag. Dat kan heel snel.
- check_box Installeer de gratis app Google PhotoScan op hun smartphone of tablet.
- check_box Nodig op jullie eigen toestellen de families uit via email.
- check_box Help de families om hun account te activeren.
- check_box Scan met iedereen een foto in met PhotoScan.
- check_box Voeg deze foto samen met een verhaal toe aan Soulcenter.
Kondig het officieel aan
Kondig aan dat jullie Soulcenter gebruiken. Verspreid de boodschap via jullie verschillende communicatiekanalen.
- check_box Hang de aankondigingsposter op in het zicht van bezoekers.
- check_box Neem deze poster ook op in jullie krantje.
- check_box Kondig Soulcenter aan op jullie sociale media en in jullie email correspondentie. Verwijs naar de website voor meer info.
- check_box Bezorg de papieren flyer via de post aan familieleden of verdeel ze in het woonzorgcentrum.
Bewoners leren kennen
Breng verhalen tot leven in het woonzorgcentrum
Verhalen verzamelen is geen doel op zich. We doen dit om de bewoners beter te leren kennen, en zo een fijnere tijd samen te hebben. Maar hoe kan je aan de slag met de verhalen?
Activiteit:
reminisceer in groep met bewoners
Organiseer een gezellige babbel aan de hand van de verhalen uit het leven van bewoners. In Soulcenter kan je makkelijk verhalen bekijken van alle bewoners. Ideaal voor een reminiscentie activiteit in groep.
Er is heel veel variatie mogelijk. Bekijk de verhalen van alle bewoners bijvoorbeeld per thema. "Muziek", "Gewoonten en vrije tijd", "Hobbies en werk",.. of bekijk de verhalen per tijd. Wat deden we in de jaren veertig, vijftig en zegtig? Wat waren onze voorkeuren? Start een fijne babbel via echte verhalen van bewoners.
Neem je laptop of tablet, sluit deze eventueel op een groter scherm aan, en jullie zijn vertrokken.
Activiteit:
ontdek verhalen van de week
Iedere maandag ochtend staan er vijf willekeurige verhalen van bewoners klaar in Soulcenter. Deze kan je makkelijk afdrukken en ophangen, en zo als gesprekstof van de dag of week gebruiken.
Activiteit:
maak een levensverhaal poster
Het is heel fijn om met bewoners te knutselen met de foto's en teksten over hun leven. In een mum van tijd heb je een leuke poster, die dan bijvoorbeeld in de kamer kan hangen.
Dit kan je zowel met je team doen, als met familieleden. Het is een heel warme activiteit om ongedwongen over het verleden te babbelen.
Print de verhalen voor in het dossier van bewoners
Je kan de verhalen van een bewoner heel overzichtelijk afdrukken op A4'tjes. Dat is een handige referentie voor nieuwe collega's. Steek deze in de dossiers van de bewoners, of beter nog: maak ze zichtbaar. Kies elke week een andere bewoner van de week wiens verhaal jullie ophangen.
Maak Soulcenter een gewoonte
Integreer het levensverhaal in jullie dagelijkse werking
Maak het een evidentie voor het team om de verhalen van bewoners te ontdekken en gebruiken.
Start met alle nieuwe bewoners
Hoe mooi zou het niet zijn dat heel jullie team al op de eerste dag van een bewoner een rijke blik heeft op haar of zijn manier van leven en ervaringen?
Het start al bij het intake gesprek met bewoner en familie. Introduceer er jullie visie over het levensverhaal. Vertel dat het verrijkend is voor het team om de bewoner als mens te leren kennen, niet enkel als patiënt.
Geef een korte Soulcenter demo en maak hen gelijk een account aan zodat ze verhalen kunnen toevoegen. Toon hen hoe makkelijk het is voor hen, en hoe waardevol voor jullie.
Stel de bewoners voor op teamvergaderingen
Wees een ambassadeur voor de bewoners. Breng hun verhalen tot bij je collega's.
Toon het team hoe je bewoners aan het leren kennen bent. De kans is groot dat je heel wat belangrijke verhalen van de bewoners ontdekt die je nog niet kende. Deel deze info met je team. Help hen om een betere band op te bouwen.
Ga aan de slag met thema van de maand
Via maandelijkse thema's met activiteiten laat je jullie woonzorgcentrum bruisen.
Er zijn drie manieren om met de thema’s aan de slag te gaan.
- Er is een uitgebreid beeldarchief met foto’s en video’s van vroeger. Zo stel je makkelijk een activiteit samen om in groep te babbelen over het thema. Er komen gegarandeerd leuke verhalen naar boven.
- Per thema heb je ook handige invulbladen. Hiermee kan je makkelijk individueel of in groep verhalen noteren, om ze dan achteraf in Soulcenter te plaatsen.
- En wanneer je verhalen over het thema verzamelde, kan je daar ook makkelijk samen met alle bewoners van genieten.
Dat zijn veel tips.
Je hoeft echter niet met alle advies tegelijk te starten. Begin stap voor stap en kies de zaken die voor jou van toepassingen zijn.
Iedereen team werkt anders. Ik hoor dus graag jullie ervaringen. Zijn er elementen die voor jullie het verschil maakten?

Bijlage
Materiaal voor een vlotte start
Prints om je team en bewoners vlot te betrekken
- check Babbelblad basisvragen
- check Babbelblad interesses
- check Babbelblad activiteiten
- check Flyer om familie mee uit te nodigen
- check Flyer om Soulcenter aan te kondigen
- check Aankondigingposter
- check Inspirerende vragen voor een levensverhaal
- check Invuldblad voor verhalen
- check Artikel over Soulcenter in een woonzorgcentrum
- check Lijst van bewoners om vooruitgang bij te houden
- check Lijst van om contactgegevens van familie bij te houden
Zet in op relatiegerichte zorg
Ga met jouw team voor warm en betekenisvol wonen en leven
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief