7 tips om je team op weg te helpen met levensverhalen


Als medewerker in een woonzorgcentrum weet je hoe mooi, rijk of krachtig de levensverhalen van je bewoners kunnen zijn. Ze helpen je hen beter begrijpen, ze laten je meevoelen en ze doen je ontdekken wat voor die ene bewoner echt het verschil kan maken.

Maar door de werkdruk, door een teveel aan afwezige collega’s of omdat je niet zeker weet of dat babbeltje met je bewoner eigenlijk wel kan, lukt niet goed of komt het er gewoon helemaal niet van. Om je een duwtje in de rug te geven, geven we je graag enkele handige inzichten en tips mee waarmee je zelf aan de slag kan of waarmee je je team kan ondersteunen en inspireren.

In deze post? Zeven eenvoudige en bewezen tips om levensverhalen in jouw woonzorgcentrum te doen werken.

Deel de tips met je team

print Download PDF
1

Durf je eigen levensverhalen te delen

Levensverhalen helpen je om bewoners nog beter te kunnen begrijpen en om ze écht te leren kennen. En dat is omgekeerd ook zo: stel je voor dat ook de bewoners jouw levensverhalen beter zouden kennen? Hoe voelt dat? Met wie zou je welke verhalen delen? Wat zou je niet vertellen? Probeer het zeker eens uit: alleen zo ervaar je echt hoe het voelt om beter gekend en begrepen te worden.

Durf je eigen levensverhalen te delen
2

Start op tijd

Bij personen met dementie ga je best zo vroeg mogelijk met levensverhalen aan de slag. Zo geef je hen de kans om zélf nog hun eigen levensverhalen te vertellen. En natuurlijk beslissen ook zij zoveel mogelijk zelf wat er mee mag gebeuren. En denk eraan: het is nooit te laat om nog te starten met het verzamelen van levensverhalen!

het is altijd een goed moment om te starten
3

Laat je bewoner zélf kiezen

Levensverhalen zijn heel persoonlijk. Je mag er niet van uitgaan dat iedereen, altijd, elk levensverhaal wil vertellen of wil delen. En uiteraard kan je er niemand toe dwingen. Vraag het dus na en respecteer de keuze van je bewoner.

Laat je bewoner zélf kiezen
4

Sta open voor de fijne én voor de moeilijke verhalen

Sommige levensverhalen zijn wat ongemakkelijk of verdrietig, net zoals het leven zelf. Voor sommige bewoners is het echt een opluchting om erover te kunnen of te mogen praten. Maar dat kan alleen als jij je er zélf ook veilig en comfortabel bij voelt. Vraag hulp of advies aan je collega’s of volg een inspirerende opleiding, zodat ook jij zelfzekerder omgaat met de moeilijkere verhalen van je bewoners.

Sta open voor de fijne én voor de moeilijke verhalen
5

Blijf aan het levensverhaal schrijven

Een levensverhaal is nooit écht af of helemaal verteld. Levensverhalen zijn niet ‘gebeiteld in steen’. Ze leven en ze evolueren. Maak de opgetekende verhalen en notities gemakkelijk om aan te passen en denk eraan om ze regelmatig aan te vullen.

Blijf schrijven aan het levensverhaal
6

Ga verder dan het verzamelen van informatie

Alleen al door informatie voor een levensverhaal te verzamelen, krijg je een rijker contact en een betere relatie met je bewoners én met hun families. Maar het wordt pas echt waardevol als je er ook iets tastbaars en toonbaars van kan maken. Iets dat je kan teruglezen, kan delen en waaraan je samen werkt.

Ga verder dan het verzamelen van informatie
7

Zorg voor voldoende tijd

Om succesvol aan de slag te gaan met levensverhalen, moet je voldoende tijd nemen én krijgen. Je hebt immers tijd nodig om te kunnen luisteren naar je bewoners, om rustig te babbelen, om hun levensverhalen op te schrijven… Bespreek met je collega’s en je team zeker hoe je de ruimte en de nodige hulp kan krijgen om met de informatie uit de levensverhalen aan de slag te gaan in je dagelijkse zorgen en werk.

Zorg voor voldoende tijd

We zijn natuurlijk erg benieuwd naar jullie tips en tricks. Wat moet er absoluut nog bij? Wat heeft jouw het meest geholpen toen je met levensverhalen aan de slag ging? Welke tips wil je absoluut delen met je collega’s?

Laat het ons weten via Facebook, mail het ons of vertel het ons zelf, bij een koffie?

Deze tips zijn gebaseerd op het onderzoek van Gridley K, Brooks J, Birks Y, Baxter K en Parker G. Originele versie: Good practice learning points for life story work.


Artikel door

Tom Braes

Tom is auteur van het boek Toekomstbestendige ouderenzorg. Hij werkte de voorbije jaren onder meer als als verpleegkundige, onderzoeker en als directeur van een woonzorgcentrum.

Volg Tom op Linkedin.

Deel de tips met je team

print Download PDF

De centrale plek voor warm en zinvol wonen in woonzorgcentra


Voorbeeld

Dit woonzorgcentrum uit Wevelgem gaat voor zinvol wonen en leven

arrow_forwardVolledige case study

headset Zet je geluid aan.

Ga voluit voor geluk

Geef jullie bewoners zinvolle dagen

Blaas jullie activiteitswerking nieuw leven in samen met jullie bewoners, families, vrijwilligers en team.

Ontdek de Soulcenter app arrow_forward

Tablet met voorbeeld van Soulcenter app