Tool

Dagbesteding barometer

Evalueer in team jullie aanpak rond zinvolle dagbesteding in jullie ouderenzorg organisatie. Breng op een actieve manier in beeld waar jullie wel en niet tevreden over zijn, en komt zo tot concrete verbeterpunten.

Deze tool bevat een invulposter en een stappenplannen om een workshop te organiseren.

Waar dient het voor?

Deze workshop helpt om de neuzen in dezelfde richting te krijgen. De deelnemers begrijpen beter hoe de rest van het team kijkt naar jullie aanpak rond zinvolle dagbesteding.

Waarover zijn jullie tevreden? Welke obstakels zijn er? En welke nieuw mogelijkheden zijn er? Samen komen jullie in deze actieve workshop tot prioriteiten om verder mee aan de slag te gaan.


Stappen

Stap 1

Voorzie een plek waar de deelnemers aan de workshop naast elkaar kunnen staan. Zo kunnen ze door een plaats in te nemen meegeven hoe positief ze tegenover een stelling staan.

Markeer op de grond twee eindpunten en een middenpunt. Post-its zijn hier handig voor. Aan de ene kant een plek voor wie volledig tevreden is over de huidige toestand van het onderwerp. Aan de andere kant voor wie ontevreden is. Je kan de dezelfde smileys als op de poster hiervoor gebruiken.

Leg aan de deelnemers uit hoe de schaal werkt.

Stap 2

Duid een notulist aan. Iemand die belangrijke feedback van de groep noteert op de poster. Zo hebben jullie achteraf een helder verslag om naar terug te grijpen. Idealiter is dit iemand anders dan wie de workshop faciliteert. De negatieve feedback kan links. De positieve rechts.

Stap 3

Bevraag de verschillende onderwerpen stap voor stap. Licht telkens toe hoe je het onderwerp ziet zodat alle deelnemers weten waarover ze hun tevredenheid aantonen.

Vraag iedereen om een plek in te nemen. Doordat de teamleden naast elkaar gaan staan volgens hun tevredenheid zie je in een oogwenk hoe ze het inschatten. De uitschieters zullen een uitgesproken mening hebben. Bevraag deze en noteer deze op de poster.

Op de poster kan je ook aanduiden waar de deelnemers staan. Zo zie je achteraf per onderwerp waar de meningen uiteenliepen en hoe tevreden de groep ongeveer is.

Stap 4

Nu hebben jullie een ruwe inschatting van hoe de deelnemers naar de verschillende onderwerpen kijken. Tijd om in te schatten wat jullie daar mee gaan doen.

Start met het bevragen van waar de groep verder op in wilt zitten. Ook dit kan je actief en visueel doen. Nodig alle deelnemers uit om te stemmen op de onderwerpen op de poster. Ze kunnen de sterren bij de onderwerpen inkleuren.

Geef iedere deelnemer een vaste hoeveelheid stemmen, gebaseerd op het aantal deelnemers. Iedere deelnemer krijgt een vast afgesproken hoeveelheid stemmen.

Stap 5

Jullie zijn er. Op de poster zien jullie nu duidelijk wat er goed en minder goed gaat in jullie aanpak rond zinvolle dagbesteding. Jullie hebben ook een duidelijk beeld van welke uitdagingen jullie eerst willen aanpakken. Da's voer voor een volgende workshop.

Dagbesteding barometer

Download de pdf

Print de poster om er notities op te nemen

cloud_download Download

Ontdek de nieuwste tools

Schrijf je nu in op de nieuwsbrief

Wat is Soulcenter?

Moderne dagbestedingssoftware voor woonzorgcentra

Breng je gemeenschap dichter bij mekaar in betekenisvolle activiteiten

Ontdek de woonleefapp arrow_forward
Tablet met voorbeeld van Soulcenter app