Tool

Stappenplan relatiegerichte zorg

Met deze poster en inspiratiekaartjes kan heel het team jullie stappenplan rond wonen en leven makkelijk zien. Het nodigt iedereen uit om initiatieven uit te proberen en samen doelgericht te werken.

Verken de bijhorende inspiratiekaarten arrow_forward

Waar dient het voor?

Verandertrajecten rond Wonen en leven en relatiegerichte zorg kunnen lang duren. Voor de teams die er aan meedoen is het niet evident om het overzicht te behouden van waar ze staan en waar ze naartoe willen. Deze poster en kaartjes helpen je team om haalbare plannen te maken en deze ook op te volgen.

Deze tool bouwt verder op het woonleefcanvas waarmee je jullie huidige aanpak rond wonen en leven kan evalueren. Na die evaluatie kan je met deze planningstools concrete stappen plannen in groep.


Stappen

Stap 1

Start met de kaartjes. Bereid de workshop voor door alle kaartjes met initiatieven op een overzichtelijke manier te groeperen zodat je team de grote hoeveelheid informatie kan behappen.

Via dit interactief overzicht van de kaartjes kan je ze makkelijk verkennen via verschillende herkenbare thema's. Bijvoorbeeld 'kennismaking bewoners', 'betekenisvolle activiteiten',... Op de kaartjes zie je telkens ook de etappes voor woonleefplannen die Soulcenter gebruikt op het woonleefcanvas en de roadmap wonen en leven. Daar kan je mee starten.

Stap 2

Geef je team de tijd om de structuur de begrijpen en alle initiatieven rustig op te nemen. Ontbreken er initiatieven? Geef de deelnemers blanco kaartjes om hun eigen ideeën te noteren.

Stap 3

Tijd om te ontdekken waar je team zin in heeft. Laat de deelnemers in stilte stemmen, zodat ook meer introverte teamleden gehoord worden. Dat kan eenvoudig door bolletjes te zetten op de kaartjes.

Stap 4

Neem de planningsposter er bij om al jullie ideeën te faseren. Je ziet drie etappes. Bepaal in groep de volgorde. Waar wilt je op lange termijn naartoe? En wat zijn de eerste eenvoudige stappen om er te geraken?

Populaire eerste stappen zijn: aanduiden van soulmates (aandachtspersonen) binnen de kerngroep. Kennismakingsgesprekken doen met de bewoners. Daarvoor kan je deze conversatiekaartjes en invulbladen gebruiken. Familie uitnodigen om beelden met jullie te delen. Enzoverder.

Stap 5

Bespreek nu in groep de ideeën. Hoe zien jullie de uitvoering? Wie zou het doen en wanneer? Dat kan je noteren op de kaartjes. Duid verantwoordelijken aan per initiatief.

Stappenplan relatiegerichte zorg

Download de pdf

Deze download is een zip-bestand met de aparte pdf's in

cloud_download Download

Ontdek de nieuwste tools

Schrijf je nu in op de nieuwsbrief

Wat is Soulcenter?

Moderne dagbestedingssoftware voor woonzorgcentra

Breng je gemeenschap dichter bij mekaar in betekenisvolle activiteiten

Ontdek de woonleefapp arrow_forward
Tablet met voorbeeld van Soulcenter app