Over de digitale dienst voor persoonlijke ouderenzorg

De winter van ons leven hoeft niet koud en kil te zijn. Soulcenter helpt zorgverleners om bewoners van woonzorgcentra de warme en persoonlijke zorg te geven die ze verdienen.

Soulcenter helpt woonzorgcentra om hun huis als een thuis te laten voelen voor bewoners. Een warme plek waar iedereen hen kent.

Op basis van levensverhalen biedt Soulcenter het personeel aanknopingspunten voor persoonsgerichte zorg. Het team vergroot hun medeleven met bewoners via een moderne applicatie met multimedia levensboeken, maar evengoed via tastbare verhalenboeken en prints.

Daarnaast ondersteunt Soulcenter het team om competenties op te bouwen om families te betrekken, samen verhalen te verzamelen en de levensverhalen van bewoners centraal te stellen in hun zorg.

Doelstellingen

Wat willen we bereiken met Soulcenter?

  • 1 Verhogen welbevinden van bewoners

    Gelukkigere bewoners omdat personeel hen echt kent en hierdoor persoonsgerichte zorg kan geven.

  • 2 Versterken band tussen bewoners en verzorgers

    Een wederzijdse interesse en respect. Vertrouwen. Een relatie die liefde, samenhorigheid en emotioneel praktische ondersteuning biedt.

  • 3 Verhogen jobsatisfactie van personeelsleden van woonzorgcentra

    Personeel dat meer meeleeft met bewoners. Dat meer impact heeft op het welbevinden van bewoners. Personeel dat daardoor ook liever in ouderenzorg werkt.

Gestart in een woonzorgcentrum

Oprichter Frederik Vincx startte het project in 2017 na een stage van een maand in een woonzorgcentrum in Zonhoven. Lees het achtergrondverhaal.

Met de financiƫle hulp van Kabinet Debaets en de Vlaamse Gemeenschapscommissie werkten we Soulcenter verder uit in nauwe samenwerking met vijf woonzorgcentra. Expertisecentrum Dementie en Dementie Lab ondersteunden ons hierbij.

Na tientallen workshops en gesprekken met bewoners, personeel en familieleden bieden we nu een digitale toepassing aan die de verhalen van bewoners tot in woonzorgcentra brengt. Bekijk de voorbeelden van personeel, bewoners en hun familieleden.

Warme zorg in woonzorgcentra

Onderstaande presentatie toont een herkenbaar verhaal van een nieuwe bewoner in een woonzorgcentrum. Klik op de tekeningen om verder te bladeren.

Wie maakt Soulcenter?

Sociaal ondernemer Frederik Vincx leidt het project. Hij heeft een verleden als succesvol commercieel ontwerper en ondernemer, en hoopt nu een verschil te maken in de ouderenzorg.

Frederik heeft een achtergrond in communicatie en technologie. Hij werkte tien jaar als digitaal ontwerper in grote communicatiebureaus in Belgiƫ, werkte bij een startup in Silicon Valley, en richtte vervolgens startup Prezly op, dat communicatie software levert aan organisaties als IKEA, KBC en Samsung. Hij focust zich nu op projecten met sociale impact.

Meer info? Lees het persbericht over onze lancering of contacteer ons.

Lancering midden 2019

Binnenkort beschikbaar

Momenteel testen we de oplossing nog intensief in een dertigtal Vlaamse woonzorgcentra. Pas midden 2019 kan iedereen met Soulcenter aan de slag. Schrijf je alvast in op de nieuwsbrief om er snel bij te zijn.

Schrijf je nu in op de nieuwsbrief