Dit aanbod is niet meer geldig. Het leertraject gaat voorlopig niet meer door. Je kan wel nog de Soulcenter dagbestedingsapp gebruiken om je aanbod nieuw leven in te blazen. Daarbij horen online lessen die je op het tempo van je team kan doen.
Bekijk het aanbodThuis in activiteiten
Laat je WZC bruisen met zinvolle activiteiten op maat van de bewoners
Raakte jullie activiteitenaanbod vastgeroest in de voorbije jaren? Zijn het vooral dezelfde bewoners die meedoen? En speelt het aanbod te weinig in op de interesses van nieuwe bewoners?
Jullie zijn zeker niet alleen. In quasi alle huizen zijn begeleiders wonen en overbevraagd. Het organiseren van activiteiten gebeurt maar al te vaak tussen de bedrijven door en heeft niet altijd een gestructureerde aanpak. Veel woonzorgteams komen er dan ook jammer genoeg niet aan toe om hun bewoners zinvolle dagbesteding aan te bieden.
Dat kan anders. Met een heldere aanpak, handige tools en een dosis motivatie maakt jullie woonleefteam een bruisend aanbod waar voor ieder wat wils is.
Een leer -en doetraject op maat van begeleiders wonen en leven
Dit traject helpt je woonleefteam om hun aanbod nieuw leven in te blazen. In online groepssessies met andere woonleefteams ontdekken ze de stappen om hun aanbod af te stemmen op de noden en verlangens van bewoners. Dit is niet enkel een leertraject, het is ook een doe-traject. Aan het einde van de rit heeft je leefteam een beter inzicht in hun activiteitenaanbod en bakken goesting om nieuwe activiteiten te organiseren met bewoners.
Dit traject is voor animatoren, begeleiders wonen en leven, ergotherapeuten, verantwoordelijken bewonerszorg en kwaliteitscoördinatoren die hun aanbod willen afstemmen op de interesses en verwachtingen van bewoners.
headset Video-overzicht van het traject. Zet je geluid aan.
Volg andere leefteams die hun aanbod al nieuw leven inbliezen
Dit is al de derde editie van het groepstraject. Teams van over heel Vlaanderen staken al de koppen bij mekaar om hun activiteiten-aanpak te versterken.
We kregen tonnen inspiratie en het plannen wordt zo veel makkelijker.
Een boost van motivatie voor ons woonleefteam. Een meerwaarde.

Aan het einde van het leertraject van drie maanden..
We begeleiden je team om heel praktisch snel resultaat te boeken
Online coachingstraject
Interactieve groepssessies om het team te ondersteunen in deze verandering. Dit coachingstraject is met een beperkt aantal andere woonzorgcentra zodat we maximaal kunnen focussen op kennisuitwisseling tussen alle huizen.
Interactieve webinars
In drie interactieve webinars gaan we als groep stap voor stap door het traject van het afstemmen en vernieuwen van het activiteitenaanbod. We voorzien tijdens de sessies tijd voor dialoog met de groep zodat we kunnen leren van elkaars groeiproces. Deelname van minstens één teamlid is verplicht. Achteraf ontvang je de presentatie en het bijhorende materiaal zodat je dat verder kan delen met je team.
Fysiek leerpakket
De deelnemende teams krijgen op voorhand een fysiek leerpakket met checklists, werkbladen en posters om op papier aan de slag te gaan en hun leerresultaat en traject te delen met de rest van hun team.
Praktische opdrachten
Na elke sessie volgen telkens praktische opdrachten voor het leefteam. Opdrachten als interesses bevragen, het bestaande aanbod evalueren en nieuwe activiteiten opzoeken. Eventueel kunnen jullie voor de opdrachten andere medewerkers en vrijwilligers betrekken om nog sneller tot resultaat te komen.
Tools om snel activiteiten te mappen
Tijdens het traject gebruikt je team de activiteitenplanner van Soulcenter. Deze tool gidst hen om vlot in kaart te brengen wat van tel is voor bewoners en hier het aanbod op af te stemmen. Na het traject krijgt het team alle informatie op papier.
Individuele coachingsessie
De coach van Soulcenter helpt mee om alles toe te passen op jullie unieke situatie. We voorzien in het traject ook een individuele coachingsessie met het leefteam via zoom op een moment dat we samen vastleggen.
Brainstormsessies maandplanning
Maandelijks organiseert is er een live brainstormsessie rond zinvolle activiteiten, exclusief voor de deelnemers aan het traject. In deze optionele sessie kunnen de deelnemers samen hun activiteitenkalender samen plannen en elkaar inspireren.
Privé chatgroep
De deelnemers krijgen toegang tot een privé chatgroep om samen met alle deelnemers van het traject ideeën af te toetsen.
Vormingsattest
Op het einde ontvangen alle deelnemers een vormingsattest.
Zo gaat je team stap voor stap richting zinvolle dagbesteding
Sessie 1: activiteiten
Donderdag 15 september om 13u
Groepsbrainstorm 1: activiteitenkalender november
Donderdag 6 oktober om 13u
Sessie 2: bewoners
Donderdag 13 oktober om 13u
Groepsbrainstorm 2: activiteitenkalender juli
Donderdag 3 november om 13u
Sessie 3: proces
Donderdag 10 november om 13u
Individuele coachingsessie
Timing vast te leggen
Deze sessies duren telkens anderhalf uur en zijn via de Zoom videobelsoftware.
De groepsbrainstorms zijn niet verplicht. Je team kan kiezen of ze willen deelnemen. We adviseren natuurlijk wel van dat te doen.
De coachingsessie is individueel met jouw team. We kiezen samen nog een goed moment tegen het einde van het traject.
Je gebruikt deze tools
Voor de start van de sessies ontvangt je team fysieke tools waar jullie heel praktisch mee aan de slag kunnen. Hier onder zie je al een deel van die tools. Daarnaast zal je team ook met de digitale tools van Soulcenter werken om de activiteiten te evalueren en inspiratie op te doen voor nieuwe activiteiten.
Visiecanvassen
Vorm samen met je team stap voor stap een visie op zinvolle dagbesteding
Dagbesteding barometer
Evalueer in team jullie huidige aanpak
Activiteitentoetser
Neem een helikopterzicht op de afstemming van het aanbod
Brainstormbladen
Bedenk manieren om activiteiten nieuw leven in te blazen
Hartverwarmers
Doe inspiratie op voor de activiteiten
Investering
Deelname voor je woonleefteam bedraagt 1.450 euro, exclusief 21% btw. Dit aanbod is voor meerdere medewerkers van één woonzorgcentrum.
De betaling gebeurt voor de start van het traject.
Het leefteam investeert daarnaast haar tijd door deelname aan de workshops en door het uitvoeren van de opdrachten tussendoor.
Wat wordt van je leefteam verwacht?
Leertraject zinvolle activiteiten
Leertraject |
|
---|---|
Leermateriaal |
Fysiek leermateriaal met stappenplannen, posters en werkbladen.
Digitale tools om helikopterzicht te krijgen op aanbod en af te stemmen op interesses van bewoners.
|
Periode | September - november 2022 |
Doelpubliek | Je woonleefteam: animatoren, begeleiders wonen en leven, ergotherapeuten, hoofd wonen en leven. |
Investering | 1.450 euro (exclusief 21% btw), voor hele woonleefteam |
Veel gestelde vragen
Wij hebben al veel activiteiten. Is dit de moeite?
Het begeleidingstraject helpt jullie niet enkel om meer activiteiten te organiseren. Het doel is om snel te ontdekken wat bewoners echt willen en het aanbod hier op af te stemmen. Dankzij een gestructureerde aanpak en het gebruik van handige tools sparen jullie hierbij uren werk uit.
Wij zijn aan onze visie rond wonen en leven aan het werken of plannen dit te doen. Is dat best eerst rond?
Een sterke visie rond wonen en leven is vooral waardevol om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen en heel je huis mee te krijgen in wonen en leven. Dat is een grootse uitdaging. Met deze aanpak start je kleiner met enkel het leefteam. Ze zullen van dag één al een verschil maken op de vloer. Ze leren om hun focus te verleggen van die als klassieke animator die activiteiten voorbereidt en uitvoert, naar de begeleider wonen en leven die als referentiepersoon het helikopterzicht neemt, als activiteitenbegeleider het aanbod afstemt, en als buurtbetrekker en cultuurcoach mensen met elkaar verbindt in zinvolle daginvulling. Dit traject kan dus los staan van een grootser visietraject. Meer nog: het kan het ideale startpunt zijn om zinvol wonen en leven al in de praktijk te brengen. Geen powerpoints en missie statements als resultaat, maar een bruisend huis met gelukkige bewoners.
Hoe verhoudt dit zich tot opleidingen rond wonen en leven die mijn team al volgde?
Deze aanpak sluit mooi aan op vormingstrajecten zoals BAM (Betekenisvolle Activiteiten Methode), Senior Montessori, Sense of home, en woonleefwijzer. Dit traject helpt je om deze denkkaders in praktijk te brengen.
Waarom gebruiken jullie een softwarepakket tijdens het verandertraject?
Het softwarepakket ondersteunt het team om vlot een grote hoeveelheid informatie te verzamelen en hier inzichten over te krijgen. Op papier zou het onbegonnen werk zijn om alle interesses en capaciteiten van bewoners te vergelijken met jullie huidige aanbod, en om suggesties te krijgen om het aanbod bij te sturen of vernieuwen. Bovendien zorgt het digitale ervoor dat hetzelfde werk veel sneller kan gebeuren, zodat je tijd hebt voor andere zaken.
Wat gebeurt er na het traject met de verzamelde informatie?
De deelnemers krijgen een rapport met de verzamelde informatie, een evaluatie van hun huidige aanbod, en suggesties voor het vernieuwen van hun aanbod.
Hoeveel tijd zullen de tussentijdse opdrachten vragen?
Het aanbod afstemmen vergt een inspanning van je team. Tijdens het traject gaan ze interesses in kaart brengen, het aanbod evalueren, agenda’s plannen en nieuwe activiteiten toevoegen. Dit is echter het werk dat ze sowieso zouden doen om een goed actviteitenaanbod te voorzien. Tijdens dit traject gaat het de eerste keren wat tijd vergen, maar erna sparen ze veel tijd uit doordat hun planningsmeetings en evaluatiemomenten efficiënter verlopen en doordat ze vlot bestaande activiteiten kunnen gebruiken in plaats van nieuwe zelf uit te vinden.
Is er nog iets dat je je afvraagt?
Contacteer Frederik Vincx van Soulcenter

Leertraject
September - november 2022
- verified Online leertraject
- verified Individuele coaching
- verified Toolkit voor begeleiders wonen en leven