Planningstool relatiegerichte zorg
Inspiratiekaarten wonen en leven




Geef je team de controle over jullie verandertraject wonen en leven. Laat hen zelf initiatieven kiezen en opvolgen via dit overzicht van 28 ideeën om bewoners te helpen zich thuis te voelen.
Wat je kan verwachten
- check Gestructureerd in herkenbare thema's in wonen en leven
- check Af te printen als todo-lijst
- check Met bijhorende planningsposter om jullie vooruitgang bij te houden
Evalueer met leefteam jullie aanpak rond dagbesteding
Helpen jullie bewoners om zinvolle dagen te beleven? Breng in beeld waar jullie wel en niet tevreden over zijn, en komt zo tot concrete verbeterpunten. Organiseer een actieve workshop met je woonleefteam om de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Soulcenter ontwierp hiervoor de dagbestedingsbarometer. Dat is een invulposter en een stappenplan om zelf een workshop te organiseren.
Verken samen jullie visie op wonen en leven
Geef samen jullie visie vorm. Cocreatie zorgt er namelijk voor dat medewerkers zich betrokken voelen en enthousiast worden over de verandering. Doe een workshop met een kernteam van enthousiastelingen of met al je medewerkers om samen na te denken over het toekomstbeeld rond relatiegerichte zorg.
Je kan aan de slag met twee workshop-formats met bijhorende posters.
Evalueer aanpak rond leefplannen
Hoe werken jullie nu al met leefplannen? Kijk stap voor stap naar wat er al goed gaat in jullie team en bouwen daar op verder. Via een evaluatie-poster hebben jullie een gestructureerde manier om jullie werking rond wonen en leven te evalueren.
Volg vooruitgang op met een kernteam wonen en leven
Richt een compact kernteam samen dat regelmatig de koppen samen steekt om jullie vooruitgang te evalueren. Maak het team klein (max drie) zodat de verwachtingen en rolverdeling voor iedereen duidelijk is.
Dit kernteam is bij voorkeur multidisciplinair. Vul de typische trekkers uit het woonleefteam aan met mensen met andere rollen, zodat jullie samen oplossingen kunnen vinden om roloverschrijdend aan wonen en leven te werken.
Dit kernteam is het aanspreekpunt voor de andere deelnemers aan het verandertraject. Ze overleggen ook met directie om ingrijpende veranderingen mogelijk te maken.
Soulcenter-tip
Geef dit kernteam in Soulcenter de rol van manager. Zo kunnen deze mensen de toegang van andere medewerkers beheren.
Bevraag in groep alle interesses van bewoners
Breng snel in kaart wat de interesses en passies van bewoners zijn om het activiteitenaanbod hier op af te stemmen. Bevraag in kleine groepjes de interesses van bewoners. Overloop interessegebieden en noteer welke bewoners er van houden.
Soulcenter-tip
Duid vliegensvlug alle interesses aan via het bewonersoverzicht. Je kan er ook een handige papieren versie van afdrukken om tijdens een groepsgesprek aan te duiden waar de bewoners van houden.
Geef de familie na de kennismaking een invulboekje mee
Na de kennismaking met de familie kan je hen een invulboekje meegeven waarin ze verhalen over hun bewoner kwijt kunnen en een aantal vragen kunnen beantwoorden. Je kan in dit boekje ook wat info meegeven over het huis en de medewerkers.
Soulcenter-tip
Na de visuele kennismaking via de Soulcenter-app kan je onmiddellijk een boekje afdrukken met alle keuzes van de bewoner in. Familie en bewoner kunnen deze eerste informatie dan op hun eigen tempo aanvullen op papier en terug met jullie delen.
Verzamel levensverhalen met families
Familieleden kennen de bewoners als de beste. Nodig hen uit om verhalen uit het leven van de bewoner met jullie te delen.
Soulcenter-tip
Toon families dat jullie inzetten op het levensverhaal via de aankondigingsposter van Soulcenter.
Verspreid de checklist voor teamleden zodat ze duidelijk weten welke stappen ze kunnen nemen om familieleden te betrekken.
Spreken familieleden je aan die die niet zo sterk zijn met digitale tools? Maak voor hen in Soulcenter automatisch een gepersonaliseerde papieren uitnodiging die ze aan hun familieleden kunnen geven om hun te vragen.
Introduceer begeleidingsprofielen
Vertrek van wat nog mogelijk is. Verzamel de begeleidingsprofielen van bewoners om vlotter het aanbod af te stemmen op basis van de mogelijkheden van bewoners. Courante begeleidingsprofielen zijn: een actieve groep met daarbinnen onafhankelijke bewoners en bewoners die nood hebben aan ondersteuning. Daarnaast een passieve groep met enerzijds structuurgebonden en anderzijds afhankelijke bewoners.
Lees meer over begeleidingsprofielen in deze inspiratiebundel van VVSG.
Soulcenter-tip
Bewaar de begeleidingsprofielen van bewoners. Daarmee wordt het makkelijk om deze te combineren met de interesses van alle bewoners, medewerkers en vrijwilligers, en zo interessegroepen samen te stellen voor activiteiten. Elke deelnemer kan een invulling krijgen op basis van haar of zijn begeleidingsprofiel.
Bespreek het activiteitenaanbod met bewoners
Wat vinden bewoners zelf van de activiteiten in het woonzorgcentrum? Organiseer een aparte bespreking van het aanbod waar je thema per thema alle activiteiten overloopt.
Nodig team uit om hun eigen leefplan te delen
Als we bewoners vragen wie ze zijn en belangrijk vinden, dan kunnen we even goed bij onszelf starten. Vraag je ploeg om zichzelf ook voor te stellen. Wat zijn hun hobby's en interesses? Waar worden ze blij van? Deel dit binnen het team en eventueel met heel jullie community. Zo zou je ook regelmatig medewerkers kunnen voorstellen in jullie krant of op jullie sociale media kanalen.
Soulcenter-tip
Geef alle teamleden een eigen profiel in Soulcenter en bevraag hun interesses. Zo vind je snel gedeelde interesses met andere teamleden, vrijwilligers en bewoners.
Duid aandachtspersonen aan (soulmates)
Spreek af dat alle teamleden één of meerdere aandachtspersonen krijgen. Dat zijn bewoners waarmee ze een sterkere band opbouwen. De teamleden nemen tijd om de bewoner te leren kennen en regelmatig in te checken.
Soulcenter-tip
Duid op het profiel van een bewoner één of meerdere Soulmates aan. Alle gebruikers zien dat deze Soulmates het aanspreekpunt zijn. Deze personen krijgen ook onder andere updates wanneer familie het levensverhaal aanpast.
Creëer een vaste plek om gezellig kennis te maken
Door een gezellig plekje te creëren waar je kennismakingsvragen legt, geef je Soulcenter meteen letterlijk een plaats in het huis. Het is een plekje waar je met de bewoners kan gaan zitten voor de eerste kennismaking of voor andere spontane babbels.
Stel regelmatig andere vraag over thuisgevoel aan de bewoners
De logistiek medewerker, stagiair of vrijwilliger kan regelmatig een andere vraag stellen aan de bewoners om de antwoorden achteraf te noteren. Bijvoorbeeld tijdens het middagmaal. Kies vooraf een thema om zo stap voor stap elke domein volledig bloot te leggen bij de verschillende bewoners.
Bekijk en bespreek beeldmateriaal van vroeger
Reminiscentie is het ophalen van herinneringen met behulp van bijvoorbeeld beeld- of geluidsmateriaal. Als zorgverlener is het een ideale manier om de band met bewoners met dementie te versterken en wat meer te weten te komen over hun verleden.
Lanceer elke maand een nieuw thema om rond te bevragen
Door elke maand een ander thema te bevragen, kan je stap voor stap de leefplannen van bewoners aanvullen. Je overrompelt de bewoners niet met vele vragen, maar werkt er rustig naartoe. Dit kan ook helpen om de kennismaking meer behapbaar te maken voor de medewerkers.
Laat medewerkers hun aandachtspersonen voorstellen op de vergadering
Soulmates (of meters/peters) bouwen een sterke band op met hun bewoners. Zo komen ze ook meer te weten over de mensen. Laat deze medewerkers hun bewoners voorstellen op vergaderingen om als team meer te weten te komen over deze bewoners en een originele, diepgaande voorstelling te krijgen.
Soulcenter-tip
Via het visuele leefplan en levensverhalen in Soulcenter kan je je team een overzichtelijk beeld geven van wat belangrijk is voor de bewoners.
Bundel de verhalen van bewoners in boeken
Verzamel de levensverhalen van bewoners in tekst en beeld in een digitale tool. Hierdoor kan je de verhalen later makkelijk bundelen in levensverhaalboeken. Individueel per bewoner of gebundeld per afdeling.
Soulcenter-tip
Je kan de levensverhalen van bewoners makkelijk afdrukken in Soulcenter. Ga naar het profiel van een bewoner, druk op de print-knop en kies uit de verschillende afdrukopties.
Vergelijk het activiteitenaanbod met de mogelijkheden en interesses van bewoners
Nadat jullie woonleefplannen verzamelden van bewoners kunnen jullie nagaan of het aanbod past bij de interesses en mogelijkheden van bewoners. Inventariseer en structureer het huidige aanbod. Bedenk daarna nieuwe ideeën voor activiteiten, afgestemd op de interesses van bewoners.
Deze aanpak bouwt voort op onderzoek van VVSG. Lees er meer over in hun Inspiratietool toetsen van activiteitenaanbod.
Speel muziek in de cafetaria, gekozen door de nieuwe bewoners
Muziek in de cafetaria brengt meteen sfeer. Door de nieuwe bewoners de playlist te laten kiezen, leer je hen meteen beter kennen.
Hang foto's van de nieuwe bewoner op aan de deur, meteen bij aankomst
Door foto's van de nieuwe bewoners meteen bij aankomst op te hangen, krijgen ze meteen een hartelijke welkom.
Zet jarige bewoners in de kijker met hun oude foto's
Zet jarige bewoners in de kijker door hen voor te stellen aan de andere bewoners, of door een hoekje te maken waar leuke informatie over hen staat. Zo kan je foto's van hen tonen, van jong naar oud(er). Je kan de plek ook uitbreiden met hun favoriete objecten, of posters met leuke weetjes over hen.
Stel nieuwe bewoners voor aan het team via hun favoriete liedjes
Stel de nieuwe bewoners op een originele manier voor door het team, of de hele afdeling, te laten luisteren naar de favoriete liedjes van deze nieuwe bewoners. Zo bekijk je ze op een andere manier.
Deel portretten van bewoners op Facebook
Bij WZC Sint-Anna Bulskamp staat de Facebook-pagina nooit stil. Er worden voortdurend mooie foto’s en portretten van bewoners gedeeld. Daar krijgen ze al even mooie reacties op. Door foto’s op sociale media te delen, krijg je ook meteen veel feedback van familie en kennissen, die nieuwe inzichten geeft over de bewoners.
Speel een quiz over bewoners
Met korte en leuke vragen kunnen collega’s elkaar uitdagen om de bewoners op een originele manier te leren kennen.
Je kan bijvoorbeeld verhalen over bewoners voorlezen en je team laten raden over wie het gaat.
Presenteer bewoners in de krant van het woonzorgcentrum
Nieuwe bewoners worden vaak voorgesteld in het maandelijkse krantje. Je kan hier nog creatiever mee omgaan door niet alleen naam en leeftijd te tonen, maar ook lievelingseten, hobby’s en interesses mee te geven.
Stel de verhalen van bewoners tentoon
Maak posters over het leven van bewoners en stel deze tentoon in het woonzorgcentrum. Er zijn veel opties om dit uit te werken. De bewoners kunnen de posters zelf mee maken, het team kan het doen, of je kan artiesten uitnodigen om samen met jullie de posters te maken.
Laat bewoners hun levenswijsheden delen met de buitenwereld
Bewoners van woonzorgcentra hebben een leven lang kennis van onschatbare waarde vergaard. Die lessen kunnen en moeten doorgegeven worden aan volgende generaties. Breng hen met elkaar in contact.
Maak samen met de bewoner een poster over zichzelf
Om de kennismaking op een originele manier te benaderen kan je samen met de bewoner een poster maken over hun leven, interesses en andere leuke weetjes. Hang de poster op om de info te delen met anderen.
Soulcenter-tip
Print via Soulcenter de levensverhalen van de bewoner op groot formaat. Zowel de onderwerpen, teksten als foto's verzameld door familieleden. Optioneel kan je ook sjablonenen printen als structuur van je poster.
Het leefplezier-platform voor ouderenzorg
Organiseer veel vlotter zinvolle dagen op maat van je gemeenschap
Ontdek de woonleefapp arrow_forward