Activiteit

Doe zitgymnastiek met John Massis

Stimuleer beweging met het reminiscentiemateriaal rond krachtpatsers van Huis van Alijn

Trainen als een krachtpatser, en dat gewoon vanuit je stoel? Het kan! Het Huis van Alijn, museum van het dagelijkse leven, ontwikkelde een programma rond zitgymnastiek.

Probeer dit initiatief uit als je:
  • Op zoek bent naar een activiteit die je in groep kan doen
  • Bewoners op een fijne manier aan het sporten wil krijgen
  • De nodige materialen kan verzamelen, zoals een bal en een makkelijk plooibare buis
Hoe ga je aan de slag?

De volledige activiteit duurt een uur tot anderhalf uur, maar kan natuurlijk ingekort worden. Start met een korte inleiding waarin je de krachtpatsers even voorstelt. De rest van de oefening is zoals elke goede sportsessie opgedeeld in drie fases: opwarming, training en stretchen.
In elke fase overloop je de verschillende thema’s en voer je de bijhorende bewegingsoefeningen uit. Die oefening zorgt er niet alleen voor dat je bewoners in beweging blijven, het kan ook herinneringen naar boven brengen en sociale interactie stimuleren.

Voeg extra smaak toe

De moeilijkheidsgraad van deze oefening is zowel op cognitief als fysiek vlak van gemiddeld niveau. Zorg er dus zeker voor dat de bewoners af en toe tot rust kunnen komen en dat ze voldoende gehydrateerd blijven.

Daarnaast is het interessant om de gesprekken naar het persoonlijke leven van de bewoners terug te koppelen. Hebben ze ooit echte krachtpatsers op de kermis gezien? Hebben ze vroeger zelf veel gesport? Wat was hun vaste drankje als ze nadien op café gingen? Op zoek gaan naar een persoonlijke link wakkert de dialoog aan en zorgt voor een sterkere ervaring.

Meer activiteiten met de collectie van het museum kan je hier vinden: https://huisvanalijn.be/nl/welzijnsactiviteiten.


Deel activiteit

Nieuwsbrief

De nieuwste initiatieven in je mailbox

Krijg nieuwsbrief