Activiteit

Organiseer een virtueel café voor medewerkers

Niets zo fijn als een goed gesprek — al is dat op afstand makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig bieden virtuele cafés een oplossing. Via videochat kunnen collega’s in een veilige omgeving hun verhaal kwijt of steun vinden bij een ander. Moeilijke periodes als deze zijn namelijk net een marathon, waarbij het vooral aankomt op doseren en regelmatig temporiseren.

Probeer dit initiatief uit als je:
  • De mentale weerbaarheid van je medewerkers wil verhogen
  • Bij collega’s de nood voelt om stoom af te laten
  • Je met vragen, angsten, suggesties zit die je ergens anders moeilijk kwijt kan
Hoe ga je aan de slag?

Ieder café is voor een andere doelgroep bedoeld, van de diensthoofden tot het verplegend personeel. Ga dus eerst na wie je wil bereiken en waar ze nood aan hebben. Via een Doodle prik je een datum waarop je samen kan videobellen via Zoom, Google Hangouts of Skype. Om het gesprek vlot te laten verlopen, duid je vooraf een moderator aan, zodat niemand door elkaar praat.

Maak tijdens het eerste virtuele café de etiquetteregels duidelijk. Zo zetten deelnemers hun microfoon uit wanneer ze niet aan het woord zijn, steken ze hun hand op als ze iets willen zeggen en geeft de moderator hen vervolgens het woord.

Voeg extra smaak toe

Om er geen gewoon gesprek van te maken, vraag je deelnemers om zich voor te bereiden. Vraag hen na te denken over wat ze willen vragen en wat ze van de sessie verwachten.
Het gesprek wordt afgetrapt met een rondje waarin iedereen zich in een halve minuut tijd voorstelt. Daarna vraagt de moderator aan elke deelnemer om iets te delen en duidelijk te formuleren wat ze van de groep verwachten. Bij sommigen zal dat een luisterend oor of advies zijn, anderen willen misschien gewoon samen zijn.
Aan het eind van het gesprek vraagt de moderator aan de rest wat ze van het virtuele café vonden, zodat het format kan bijgestuurd worden waar nodig.

Wil je meer weten over de spelregels of de aanpak mail naar [email protected]

Inspirerende voorbeelden
Reacties
Log in of maak een account om een reactie achter te laten
Deel activiteit

Nieuwsbrief

De nieuwste initiatieven in je mailbox

Krijg nieuwsbrief