Activiteit

Doe een 'raad het geluid' - spel

Kennen we sommige geluiden wel zo goed als we denken?

Materiaal: Smartphone, tablet of laptop met internetverbinding.

In het bijhorende document kan je 30 geluiden vinden. We selecteerden drie niveaus van tien geluiden. Daarbij vind je per geluid ook een omschrijvende tekst, die je als tip kan voorlezen, en enkele vragen die dialoog kan stimuleren.

Laat het geluidsfragment horen aan de bewoner. Lees hierna de tekst rustig voor. Elke zin van de tekst is een extra tip. Je kan er dus voor kiezen om maar één zin voor te lezen en daarna het geluidsfragment opnieuw te laten horen. Dit pas je zelf aan op maat van de bewoner en de moeilijkheidsgraad. Eens het voorwerp geraden, kan je ook de foto laten zien van het voorwerp. Hierna kan je, eventueel aan de hand van de vragen, in dialoog gaan met de bewoner over het voorwerp/thema.

Achtergrondinformatie

Van het afgaan van onze wekker tot het afzetten van de TV. Van ’s morgens tot ‘s avonds worden we omringd door dagelijkse geluiden. Maar kennen we deze geluiden wel zo goed als we denken? Met deze activiteit dagen we de bewoners uit het geluid van een dagelijks voorwerp, een kermisattractie of een dialect te raden.

De geluiden en afbeeldingen zijn afkomstig van de collectie van het Huis van Alijn, museum van het dagelijks leven. Meer activiteiten met de collectie van het museum kan je hier vinden: https://huisvanalijn.be/nl/welzijnsactiviteiten.


Deel activiteit

Nieuwsbrief

De nieuwste initiatieven in je mailbox

Krijg nieuwsbrief