Activiteit

Doe aan multisensoriële storytelling (MSST)

Stel je voor: een verhaal waarin je zélf de hoofdrol speelt, en je hoeft er alleen maar je ogen voor te sluiten. Aan de hand van sensorische prikkels lijkt het alsof je het verhaal in kwestie echt beleeft.

Probeer dit initiatief uit als je:
  • Graag individueel aan de slag gaat
  • Op zoek bent naar een activiteit die alle zintuigen stimuleert
  • Op zoek bent naar een goede manier om contact te leggen met mensen met dementie
Hoe ga je aan de slag?

Het Gentse museum ‘Het Huis van Alijn’ ontwikkelde twee multisensoriële storytelling-verhalen (MSST). In het ene kruipt de bewoner in de huid van een wielrenner, in het andere wordt de bewoner een supporter die aan de zijlijn staat.

Wat zo uniek is aan een MSST-verhaal is dat het voorgelezen verhaal versterkt wordt door zintuiglijke prikkels en sociale interactie. Luister je naar het verhaal over de wielrenner? Dan ruik je de massageolie, draag je zelf de wielerpet en krijg je zelfs een glaasje bubbels om de rit feestelijk af te ronden. Sta je aan de zijlijn te supporteren? Dan krijg je een vlag om mee te zwaaien en hoor je de klassieke ‘Rodania’-wagen de rit aankondigen.
Als voorlezer reik je bij elke regel die je voorleest de prikkel of het materiaal aan dat bij de zin past. Zo beleeft de bewoner alle facetten van het verhaal.

Voeg extra smaak toe

Het allerbelangrijkste aan een MSST-verhaal is dat het een fijn moment is tussen bewoner en zorgverlener. Maak je geen zorgen als er weinig reactie komt van je bewoner — ga op zoek naar subtiele signalen als een glimlach, oogcontact of een knik. Zo toont je bewoner dat hij van het verhaal geniet.

Meer informatie

Deze activiteit is afkomstig van het Huis van Alijn, museum van het dagelijks leven. Meer welzijnsactiviteiten van het museum kan je hier vinden: https://huisvanalijn.be/nl/welzijnsactiviteiten


Deel activiteit

Nieuwsbrief

De nieuwste initiatieven in je mailbox

Krijg nieuwsbrief