Activiteit

Ga rond met een mobiele hobbykar

Wanneer bewoners op hun kamer moeten blijven, kan een mobiele hobbywagen voor het nodige entertainment zorgen. Zoals een snoepwagen in de trein, maar dan met ontspanning op maat.

Cindy Carmans
26 maart ’20

Probeer dit initiatief uit als je:
  • De bewoners ontspanning wil bieden
  • Op zoek bent naar een activiteit die zowel alleen als met een begeleider uitgevoerd kan worden
Hoe ga je aan de slag?

Vul een rolwagen met leuke vrijetijdsbestedingen. Denk aan spel- en knutselmateriaal, boeken, tijdschriften, kleurplaten, kruiswoordraadsels… Dat is de basis. Maar om je kar echt af te stemmen op de bewoners, vraag je hen waar ze nog nood aan hebben. Daarnaast kan je ook materiaal zoeken op basis van actuele thema’s, zoals Moederdag of andere feestdagen.
Je kan het knutselmateriaal in pakketjes aanbieden met het materiaal en een eenvoudig stappenplan met meer uitleg. Voorzie voor iedere doelgroep iets anders; voor sommige bewoners zijn bepaalde opdrachten te moeilijk. Mensen met dementie hebben misschien meer behoefte aan eenvoudige geheugenoefeningen, die je samen met hen maakt. Ook fotoboeken en boeken van vroeger kunnen voor hen interessant zijn.
Ben je klaar met verzamelen, ga dan met je rolwagen langs de kamers van bewoners zodat ze het knutselmateriaal kunnen kiezen dat hen aanspreekt.

Voeg extra smaak toe

In sommige woonzorgcentra wordt dit project gedragen door het animatieteam. Maar ook de zorgteams weten de kar staan en kunnen er iets ontlenen wanneer een bewoner dat vraagt. Idealiter neemt een vrijwilliger het voortouw en kan die persoon ook de bezoeken op de kamers zinvol invullen door de hobbywagen als aanknopingspunt voor een gesprek te gebruiken.


Deel nu

Meer op Hartverwarmers