Blog post

Valpreventie: initiatieven voor woonzorgcentra

Corona-proof initiatieven om rond valpreventie te werken

door Frederik Vincx

Als 2020 een jaar was zoals alle anderen zouden we eind april de negende editie van de Week van de Valpreventie vieren. Elk jaar wil dit initiatief zorgverleners met geriatrische Want het is niet alleen belangrijk om de leefomgeving aan te passen en veilig te maken, maar ook om bewustzijn te creëren. We moeten ouderen zoveel mogelijk aan het bewegen krijgen — en dat het liefst op een leuke manier!

Omdat Covid-19 roet in het eten gooide kon de Week van de Valpreventie helaas niet doorgaan. Gelukkig zijn er heel wat initiatieven die we in onze woonzorgcentra zélf kunnen organiseren. We spraken met ergotherapeut en valpreventie-expert Tinneke Claes, die drie inspirerende voorbeelden van de Hartverwarmers-website in de kijker zet. 

Blijf bewegen, maar op een veilige afstand

De lockdown zorgt ervoor dat ouderen minder bewegen dan normaal en meer sedentair gedrag vertonen. “Zelfs in een normale periode zitten ouderen tot negen uur per dag stil. In quarantaineperiodes wordt er nog minder bewogen dan normaal. Ouderen die nog goed te been zijn missen echt hun dagelijkse wandeling en het sociaal contact dat er bij komt kijken,” aldus Tinneke. Met deze activiteit wil Tinneke zorgverleners in woonzorgcentra dan ook inspireren om hun bewoners aan het bewegen te krijgen. Want elke stap telt, elke dag. 

Er moeten dus creatieve manieren worden gezocht om bewoners toch te laten bewegen, alleen op de kamer of in groep op een veilige afstand. Het oefenprogramma ‘zittende houding’, dat je via de website kan downloaden, zorgt ervoor dat bewoners niet eens hun stoel uit moeten om actief te kunnen zijn. Toch doen ze wonderen voor de spierkracht, evenwicht en gezondheid, en beperken zo het valrisico.

“Ouderen die nog goed te been zijn missen echt hun dagelijkse wandeling en het sociaal contact dat er bij komt kijken.”

Rust roest!

Ook het Rust roest initiatief heeft als belangrijkste doel om bewoners in beweging te krijgen. Vier studenten ergotherapie van de Arteveldehogeschool besloten een databank van 73 bewegingsoefeningen aan te leggen. Deze oefeningen zijn stuk voor stuk goedgekeurd door het expertisecentrum.

Op de website van de Rust Roest-campagne vind je bovendien een uitgebreide lijst algemene adviezen die naast beweging ook de andere factoren in achting nemen. “Beweging is slechts één factor in valpreventie: de invloed van spierkracht, evenwicht en mobiliteit. Maar het is natuurlijk meer dan dat. Het is goed om alle risicofactoren netjes onder elkaar te zien staan. Toch is in deze crisis beweging wel de belangrijkste factor, omdat daarin de grootste veranderingen te zien zijn,” zegt Tinneke.

“Het onderwerp is niet altijd leuk, maar met leuke quizvragen kan je veel doen. En het zorgt ervoor dat ouderen ook zelf over valpreventie kunnen lezen.”

Quizzen over valpreventie

Hoe maak je voorlichting niet alleen nuttig, maar ook leuk? Met een quiz zorg je ervoor dat de boodschap blijft hangen mét een portie gezonde competitie. Een quiz kan niet alleen makkelijk van op een veilige afstand georganiseerd worden, het zorgt ook voor een gezellige sfeer. 

De quiz die je op de Hartverwarmers-website terugvindt is bovendien tot in de puntjes uitgewerkt. Van antwoordformulier tot scoreblad, je vindt er alles terug om je eigen quiz-avond over valpreventie te organiseren. “Het onderwerp is niet altijd leuk, maar met leuke quizvragen kan je veel doen. En het zorgt ervoor dat ouderen ook zelf over valpreventie kunnen lezen. Dit is dan ook een heel waardevolle oefening om samen te doen,” zegt Tinneke. 

Heeft jouw woonzorgcentrum een hartverwarmend initiatief op poten gezet om de quarantaine te overbruggen? Voeg je initiatief toe via onze website!

Nieuwsbrief

Blijf mee

Schrijf je nu in op de nieuwsbrief

Auteur

Frederik Vincx

Frederik Vincx is sociaal ondernemer en ontwerper van software voor teams. Sinds enkele jaren focust hij zijn energie op woonzorgcentra. Dat verdienen ze.

Frederik is de oprichter van Soulcenter.

Vind je het leuk? Deel het.


Wat is Soulcenter?

Het leefplezier-platform voor ouderenzorg

Organiseer veel vlotter zinvolle dagen op maat van je gemeenschap

Ontdek de woonleefapp arrow_forward
Tablet met voorbeeld van Soulcenter app