Blog post

Lancering Soulcenter – eerste woonzorgplatform dat focus verlegt van gezondheid naar geluk

door Frederik Vincx

Negen op de tien ouderen wil vandaag de dag niet naar een woonzorgcentrum. “Rusthuizen hebben jammer genoeg te kampen met vooroordelen. En dat hoeft niet zo te zijn. Het kúnnen plekken zijn waar je met veel goesting woont en een actief leven leidt”, zegt Frederik Vincx, oprichter van Soulcenter, het eerste digitale platform dat inspeelt op deze specifieke nood. Soulcenter doet dit door de medewerkers van woonzorgcentra informatie te verschaffen over levensverhalen, voorkeuren en verlangens van de bewoners. Op 1 oktober, Wereldouderendag, trekt Soulcenter naar de markt. Het platform is voorgesteld in WZC Sint-Camillus (Wevelgem).

Wat is Soulcenter?

Alle woonzorgcentra hebben nu al een veelal grijze zorgapplicatie gefocust op medicatie, facturatie en tijdsregistratie. Nu is er met Soulcenter ook een woon-en leefapplicatie om meer kleur te brengen in het leven van bewoners en medewerkers. Want in een woonzorgcentrum neemt zorg maar pakweg een uur per dag in beslag, en je woont en leeft er 24 uur per dag. Wonen en leven verdient meer ondersteuning.

Op het digitaal platform van Soulcenter verzamelen rusthuizen samen met de bewoners en hun familie informatie (tekst en beeld) over de 'levenslijn' van bewoners. Deze levenslijnen kunnen dan als inspiratie dienen voor bijvoorbeeld activiteiten die de bewoners écht interesseren en gespreksonderwerpen die dieper gaan dan de doorsnee babbel over koetjes en kalfjes.

Voorgesteld in WZC Sint-Camillus

Op Wereldouderendag (1 oktober) werd Soulcenter voorgesteld in WZC Sint-Camillus uit Wevelgem (West-Vlaanderen).

Sint-Camillus is één van de woonzorgcentra waar Soulcenter reeds een jaar werd uitgetest door de verzorgers, bewoners en hun familie. Dankzij het platform weet het verzorgingsteam nu dat bewoner Roger heel graag bakt, dus maakte hij wafels tijdens de lancering. Albert zorgde dan weer voor een muzikaal intermezzo, want hij heeft zijn vroegere passie, mondharmonica spelen, weer actief opgenomen.

"Het is niet vanzelfsprekend om steeds nieuwe, zinvolle activiteiten te bedenken voor de bewoners als je hun passies en interesses niet kent. Dankzij de informatie op Soulcenter vertrekt het aanbod nu echt vanuit de bewoners zelf. Zingeving is voor iedereen anders en schuilt soms in de kleine dingen. Ons hele team, en niet alleen de animatoren, is nu op de hoogte van de passies van de bewoners", vertelt Steven Mesure, hoofd animatie in WZC Sint-Camillus en één van de eerste animatoren in Vlaanderen die Soulcenter in gebruik nam.

Antwoord op nieuw Woonzorgdecreet

Het nieuwe Vlaamse Woonzorgdecreet bepaalt dat er voor elke bewoner van een rusthuis een individueel digitaal woonzorgleefplan opgemaakt moet worden. Zo worden woonzorgcentra verplicht om de persoonlijke kenmerken, gewoonten, levensloop en individuele wensen en verwachtingen op het vlak van wonen in kaart te brengen.

“Iets wat we alleen maar kunnen toejuichen, toch is dit geen vanzelfsprekend proces. Via een toepassing als Soulcenter helpen we rusthuizen om deze cultuurswitch door te voeren en de focus te verleggen naar wonen en leven”, zegt Tom Braes.

Onderzoek toont aan: kleine activiteiten geven betekenis

Onderzoek toont aan dat ouderen heel wat van de voor hen betekenisvolle activiteiten verliezen wanneer ze naar een woonzorgcentrum gaan: niet alleen de huishoudelijke activiteiten vallen weg, maar ook heel vaak hobby’s en ontspanningsactiviteiten. Zo vallen ze gemiddeld terug van 36 naar 17 zinvolle activiteiten.

“Daarom is het van belang om nog meer in te zetten op de kleine dingen des levens, die zijn in de praktijk belangrijker dan de grote, spetterende activiteiten. Denk maar aan gewone activiteiten waaruit je dagelijks plezier kan halen, zoals planten verzorgen of koken”, zegt professor gerontologie Patricia De Vriendt (VUB en Arteveldehogeschool).

"Woonzorgcentra moeten meer aandacht besteden aan die specifieke wensen van bewoners en ‘op maat’ werken", nog volgens professor De Vriendt, die onderzoek deed bij meer dan 240 bewoners.  

“In het verleden lag de focus van rusthuizen vaak noodgedwongen op het aspect ‘verzorging’. Veel zorgprofessionals zijn ook nog opgeleid vanuit een model dat vooral op het medische aspect focust. Daardoor voelen ze zich vaak onvoldoende vertrouwd met deze focus op wonen en leven”, weet Tom Braes, medeoprichter van Soulcenter. 

“Ouderen hebben slechts gedurende een fractie van de dag nood aan zorg. De rest van de tijd invullen met zinvolle bezigheden voor elke individuele bewoner is een grote uitdaging voor elk team. Op dat vlak biedt Soulcenter een concrete oplossing”, aldus Braes.
Nieuwsbrief

Blijf mee

Schrijf je nu in op de nieuwsbrief

Auteur

Frederik Vincx

Frederik Vincx is sociaal ondernemer en ontwerper van software voor teams. Sinds enkele jaren focust hij zijn energie op woonzorgcentra. Dat verdienen ze.

Frederik is de oprichter van Soulcenter.

Vind je het leuk? Deel het.


Wat is Soulcenter?

Het leefplezier-platform voor ouderenzorg

Organiseer veel vlotter zinvolle dagen op maat van je gemeenschap

Ontdek de woonleefapp arrow_forward
Tablet met voorbeeld van Soulcenter app