Blog post

Familie verrast 94-jarige opa met levensverhaal

Kleindochter toont hoe ze met de familie poster maakt voor opa

door Frederik Vincx

Rogier Sambaer. Ofwel de man met meer hersens dan haar, naar eigen zeggen. Zijn hele familie brengt samen hulde aan het schone leven van hun pépé. Kleindochter Fien deelt in een video-interview hoe die activiteit de hele familie en het woonzorgteam dichter bij mekaar brengt.

Van waar hij was. Wat zijn beroep was. Wat zijn hobby's waren. En wat hij nu graag doet nu hij met zijn vrouw Sara in het woonzorgcentrum woont.

Dat wou kleindochter Fien graag met het woonzorgteam delen. Want zeker nu families nog moeilijk contact van dichtbij kunnen hebben, is het belangrijk dat het team een goede band met de bewoners heeft.

Daarom verzamelde Fien de voorbije weken samen met haar familie de levensverhalen van hun geliefde pépé. Fien toont ons de poster die ze op basis van de verhalen met haar zoon maakte en vertelt over hoe dit proces vier generaties in haar familie dichter bij mekaar bracht.

Ik toonde daarnet de levensverhaal-poster aan mijn Pépé via Skype. Hij vond het super. De ergotherapeut was er ook bij en ze was heel nieuwsgierig. Dus heb ik alles doorgestuurd naar hen. Hun reacties waren zalig!” 
– Kleindochter Fien, trotse mama van artiest Ides

Stap voor stap een levensverhaal in beeld brengen

In de video toont Fien ons welke stappen ze met haar familie nam. Ze betrok haar ouders, broers, zussen, en opa om samen de geschiedenis van haar grootvader – en dus ook haar eigen geschiedenis – in kaart te brengen.

Ze startten met samen de vragen van een vragenlijst te beantwoorden en familieverhalen oprakelen in de Soulcenter-website.

Vervolgens zochten ze er inspirerende foto's bij.

Je kan dat zelf ook makkelijk doen met de Soulcenter website voor families.

Delen met het woonzorgcentrum

Fien deelde de verhalen via Soulcenter digitaal met de ergotherapeuten in het woonzorgcentrum. Daardoor kennen die pépé Sambaer nu ook veel beter. Weten ze hoe belangrijk de locale fanfare voor hem was, dat hij grootste projecten opzette in het buitenland, en dat hij heel Vlaanderen op zijn duimpje kent door de tienduizenden kilometers die hij elk weekend met de fiets aflegde.

Daarnaast maakte Fien met haar zoon een prachtige poster op basis van de verhalen, die nu in de kamer van Rogier aan de muur prijkt.

Voorbeeldbestanden

Fien en Frederik maakten voorbeeldbestanden zodat jullie zelf ook vlot collages kunnen maken voor jullie ouders of grootouders.

Al dit materiaal kan je samen met handige tips downloaden.

Nieuwsbrief

Blijf mee

Schrijf je nu in op de nieuwsbrief

Auteur

Frederik Vincx

Frederik Vincx is sociaal ondernemer en ontwerper van software voor teams. Sinds enkele jaren focust hij zijn energie op woonzorgcentra. Dat verdienen ze.

Frederik is de oprichter van Soulcenter.

Vind je het leuk? Deel het.


Wat is Soulcenter?

Het leefplezier-platform voor ouderenzorg

Organiseer veel vlotter zinvolle dagen op maat van je gemeenschap

Ontdek de woonleefapp arrow_forward
Tablet met voorbeeld van Soulcenter app